Gemeente Zeist, vindt bioscopen, museums, theaters en zorginstellingen.

Vlag van Zeist Over Zeist

Zeist ligt in de bossen van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug in de provincie Utrecht en heeft circa 60.000 inwoners. Zeist is het regionale centrum van de Heuvelrug en heeft een groot en exclusief winkelaanbod en een ruime keuze aan middelbaar onderwijs. Er zijn 36.000 arbeidsplaatsen op een beroepsbevolking van 24.000. Zeist is dus geen forensengemeente maar trekt dagelijks 12.000 werknemers van buiten. Bijna 4.000 inwoners van Zeist wonen in instellingen, daarnaast is de zakelijke dienstverlening sterk vertegenwoordigd. De gemeente is zetel van een aantal vooraanstaande instellingen, zoals het Wereld Natuur Fonds, de KNVB en de Vogelbescherming. In het buitengebied van Zeist zijn instellings- en conferentieoorden en een aantal inrichtingen voor de geestelijke gezondheidszorg. Het groene karakter van Zeist wordt getypeerd door de uitdrukking "Zeist is een plaats waar de straten lanen zijn".

Wonen in Zeist

Zeist heeft 5 wijken; Zeist-West, Kerckebosch/Hoge Dennen, Slot en omgeving, Lyceumkwartier, Zeist-Noord. Onderstaand zijn een aantal links naar nieuwbouwprojecten in deze wijken. Meer nieuwbouwprojecten in Zeist kunt u ook hier vinden: Nieuwbouw woningen.Kijk ook eens op de volgende pagina's; Bioscopen in Zeist, Theaters in Zeist en Hotels in Zeist

Waar ligt Zeist

Zeist is gelegen het midden van Nederland in de provincie Utrecht. Omringende plaatsen: Bunnik, Odijk, Austerlitz, Soesterberg, Huis ter Heide, Groenekan en Utrecht.
Zeist

Historisch

In 838 ontving graaf Rodger van de Utrechtse kerk goederen te "Seist", waaronder zes onvrije gezinnen met hun woningen en land, in vruchtgebruik. Deze nederzetting bevond zich bij de huidige 1e en 2e Dorpsstraat. De ontwikkeling van Zeist werd ingrijpend beïnvloed door Willem Adriaan I Rijksgraaf van Nassau en heer van Odijk, Kortgene, Zeist en Driebergen, die in 1677 het Slot Zeist liet bouwen. In 1745 werd het Slot Zeist gekocht door Cornelis Schellinger, hij behoorde tot de religieuze gemeenschap de Hernhutters. Schellinger stelde het Slot en de tuinen beschikbaar aan de Broederorganisatie. Voor de ongetrouwde zusters en broeders werden het Broederhuis en het Zuster- en Weduwenhuis gebouwd. Omdat zij in hun eigen onderhoud moesten voorzien richtten zij kleine bedrijfjes op en verkochten hun producten in het Broederhuis. Omdat er zoveel te koop was, ontstond het eerste warenhuis van Nederland en verwierf Zeist wereldfaam. Uit alle uithoeken van de wereld kwamen mensen van naam hun inkopen in Zeist doen, de invloed van deze broedergemeenschap is van groot belang geweest voor de verdere ontwikkeling van Zeist. De karakteristieke Broeder- en Zusterpleinen met hun monumentale huizen zijn tot op heden in stand gebleven. Het Slot is al vanaf 1924 eigendom van de gemeente Zeist.

Gemeente Zeist

Bioscopen in Zeist

Museums in Zeist

Theaters in Zeist

Hotels in Zeist

Zorginstellingen in Zeist


Valid HTML 4.01 Transitional

Home - Vindt links naar bioscopen in Zeist, museums in Zeist en theaters in Zeist.