Gemeente Purmerend, vindt bioscopen, museums, theaters en zorginstellingen.

Vlag van Purmerend Over Purmerend

Omdat Purmerend omgeven is door polders was de stad al vanouds her het marktcentrum van de omgeving. De gemeente is een van de belangrijkste agrarische handelscentra van Noord-Holland; de veemarkt behoort tot de grootste van Nederland. De stad heeft een museum en een mooie historische stadskern. In 1950 had Purmerend nog maar 6.900 inwoners. De katholieken vormden met 31% de grootste geloofsgemeenschap. De veemarkt en een zuivelfabriek waren de voornaamste bronnen van werkgelegenheid.

In de jaren zestig is Purmerend aangewezen als opvanggebied voor de bevolkingsoverloop in het noordelijke deel van de Randstad, hierdoor is het inwonertal aanzienlijk toegenomen. De gemeente telt thans circa 80.000 inwoners. Purmerend was in 2003 vernoemd tot Kermisstad van Nederland. Naast de kermis is Purmerend vooral bekend om haar (vee-)markten.

Wonen in Purmerend

Purmerend heeft 16 wijken; Centrum, Zuiderpolder, Overwhere-Noord, Overwhere-Zuid, De Gors-Zuid, De Gors-Noord, West, Purmer-Zuid, Purmer-Noord, Wheermolen, Weidevenne, Baanstee-West, Baanstee-Oost, Baanstee-Noord, De Koog, Molenkoog. Onderstaand zijn een aantal links naar nieuwbouwprojecten in deze wijken. Meer nieuwbouwprojecten in Purmerend kunt u ook hier vinden: Nieuwbouw woningen.Kijk ook eens op de volgende pagina's; Bioscopen in Purmerend, Theaters in Purmerend en Hotels in Purmerend

Waar ligt Purmerend

Purmerend is gelegen in de provincie Noord-Holland. Omringende plaatsen: Edam, Kwadijk, Axwijk, Neck, Zuidoostbeemster.
Purmerend

Historisch

Purmerend is ontstaan uit het vissersdorpje Purmer, dat gelegen was tussen het Purmermeer, het Beemstermeer en het Wormermeer. Rond 1340 wordt Purmerend voor het eerst in de geschriften genoemd. In 1395 werd het een zelfstandige parochie met een eigen kerk, deze stond op de plek van de huidige Koepelkerk aan de Kaasmarkt.

Jan van Egmond - de achtste heer van Purmerend – verleende op 21 april 1484 het privilege van marktrechten, dit was een van de belangrijkste gebeurtenissen uit de geschiedenis. Purmerend kreeg toen toestemming om een weekmarkt en twee jaarmarkten te houden, door deze markten kwam Purmerend tot welvaart en bloei.

Rond 1500 breidde Purmerend zich in een vierkante vorm met de Kaasmarkt als middelpunt uit. Door de aanleg van verdedigingswerken in 1572 werden nog enkele gebiedsdelen bij de stad getrokken. De Koemarkt kwam in de zeventiende eeuw binnen de stadsomwalling. Purmerend heeft door de eeuwen heen de functie van regionaal centrum gehad. Dit dankte zij vooral aan haar ligging en de wekelijkse veemarkt die sinds 1612 tot begin 2001 op en rond de Koemarkt werd gehouden.

Gemeente Purmerend

Bioscopen in Purmerend

Museums in Purmerend

Theaters in Purmerend

Hotels in Purmerend

Zorginstellingen in Purmerend


Valid HTML 4.01 Transitional

Home - Vindt links naar bioscopen in Purmerend, museums in Purmerend en theaters in Purmerend.